CE İşareti Fransızca "Conformité Européenné" kelimelerinin baş harflerinden oluşmuştur. Anlamı ise "Avrupa’ya Uygunluk" u ifade etmektedir.
CE işareti, Avrupa Birliği’nin, teknik mevzuat uyumu çerçevesinde 1985 yılında benimsediği Yeni Yaklaşım Politikası kapsamında hazırlanmıştır. Yeni Yaklaşım Direktifleri kapsamına giren ürünlerin bu direktiflere uygun olduğunu ve ürünün üreticisi veya direktifte zorunlu kılınmış ise bir üçüncü taraf uygunluk değerlendirme kuruluşunun (onaylanmış kuruluş vs.) gerekli bütün uygunluk değerlendirme faaliyetlerinden geçtiğini gösteren bir Birlik işaretidir.
CE İşareti, ürünlerin, amacına uygun kullanılması halinde insan can ve mal güvenliği, bitki ve hayvan varlığı ile çevreye zarar vermeyeceğini, diğer bir ifadeyle ürünün güvenli bir ürün olduğunu gösteren bir işarettir.
CE işareti, ürünün satıldığı pazarda yasal olarak yer alabileceğinin bir işaretidir. CE işareti, ürünün herhangi bir uygunsuzluk durumunda, üretici firma tarafından koşulsuz geri çekileceğinin göstergesidir.
Dış ticaretimiz açısından, bu işareti taşıması gerektiği halde taşımayan ürünün Avrupa Birliği üyesi ülkelere ihracatı mümkün değildir. İç pazarımız açısından ise, mevzuat uyumu tamamlanmış ve zorunlu uygulamaya girmiş, ürün yönetmelikleri kapsamına giren ürünlerden CE İşareti taşıması gerektiği halde taşımayan ürünlerin ülkemiz piyasasına sürülmesi de mümkün bulunmamaktadır. CE için tanımlanmış ürün gruplarına ait uyum süreçleri ürün gruplarının tabi olduğu Bakanlıklar, diğer kamu kurumları ve Dış Ticaret Müsteşarlığınca takip edilmiştir.
CE işareti bir kalite işareti değildir, ürünün ilgili direktiflerce belirlenen tüm şartlara uygun olarak üretildiğini ve kontrol edildiğini gösterir.
"
CE İŞARETİ" İLİŞTİRİLMESİ ZORUNLU OLAN ÜRÜN GRUPLARI "
-
Alçak Gerilim Cihazları,
-
Basit Basınçlı Kaplar,
-
Oyuncaklar,
-
İnşaat Malzemeleri,
-
Elektromanyetik Uygunluk,
-
Makineler,
-
Kişisel Korunma Donanımları,
-
Otomatik Olmayan Tartı Aletleri,
-
Vücuda Yerleştirilebilir Aktif Tıbbi Cihazlar,
-
Tıbbi Cihazlar,
-
İn Vitro Tıbbi Tanı Cihazları,
-
Gaz Yakan Aletler,
-
Sıcak Su Kazanlarının Verimlilik Gerekleri,
-
Sivil Kullanım İçin Patlayıcılar,
-
Potansiyel Olarak Patlayıcı Ortamlarda Kullanılan Ekipmanlar,
-
Asansörler,
-
Ev Tipi Elektrikli Buzdolapları, Dondurucular Ve Bunların Kombinasyonları İçin Enerji Verimlilik Gerekleri Direktifi,
-
Basınçlı Ekipmanlar,
-
Telekomünikasyon Terminal Cihazları Ve Uydu Yer İstasyonları,
-
Gezi Amaçlı Tekneler,
-
Radyo Ve Telekomünikasyon Terminal Ekipmanları,
-
İnsan Taşımak Üzere Tasarımlanan Kablolu Taşıma Tesisatı,
-
Florasan Aydınlatma Balastlarının Enerji Verimliliği.
|