ÜRETİM İZNİ NEDİR?
Üretim İzni gıda üreticilerinin almakla yükümlü olduğu ve yasal mevzuatlara yönelik üretim yaptıklarını gösteren, işyerlerinin üretim için minimum şartları karşıladığını belirten belgedir.
5179 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunun 4 üncü ve 6 ncı maddelerine dayanılarak hazırlanan ve 27.08.2004 tarih ve 25566 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan Gıda ve Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeleri Üreten İş Yerlerinin Çalışma İzni ve Gıda Sicili ve Üretim İzni İşlemleri ile Sorumlu Yönetici İstihdamı Hakkında Yönetmelik gereği; gıda maddeleri, gıda katkı maddeleri ve gıda ile temasta bulunan materyal ve ambalaj maddeleri üreten işyerleri gıda siciline kaydolmak, sicil numarası ve imal ettikleri ürünlerin bileşiminde bulunan maddeleri tescil ettirerek üretim izni almak zorundadırlar.
İşlemler iki aşamalıdır. Birinci aşamada işletmeler Çalışma İzni ve Gıda Sicili, ikinci aşamada Tescil ve Üretim İzni alır. Üretim izni olmadan gıda üreticilerin üretim yapmaları yasaktır ve ciddi yaptırımları mevcuttur. Ayrıca gıda üreticilerinin üretim izni almalarının yanında, hammadde aldıkları tedarikçilerinin de üretim izni bulunması gerekmektedir.
Üretim İzni Kazanımları:
-
Yasal bir zorunluluk olarak üretim izni almadan bir gıda kuruluşunun üretim yapabilmesi mümkün değildir.
-
Üretim izni ile işletmenin kendinden beklenen asgari şartları yerine getirmiş olduğu anlaşılır.
-
Tedarikçilerden üretim izni istenmesi ile üretimde kullanılan hammaddenin gıda güvenliği için tehlike oluşturmayacak şekilde üretildiği ön koşul olarak kabul edilir.
-
Üretim iznine sahip olmayan işletmeler için parasal yaptırımlar uygulanır.
-
Üretim iznine sahip olan işletmelerde çalışanların güven ortamı yaratılmış ve böylece motivasyonları sağlanmış olur.
-
İşletme içi verim artar.
|