ISO/IEC 17025 Deney
ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği İçin Genel Şartlar
ISO/IEC 17025 standardı, eski EN 45001'in iptali ile, ISO Guide 25 ve ISO 9000:1994 esas alınarak hazırlanmış Mayıs 2000 tarihinde uygulamaya konmuştur.ISO/IEC 17025 bir laboratuvarın spesifik testleri gerçekleştirme konusunda yatkın olduğunun tanınması için karşılanması gereken genel gereklilikleri açıklayan uluslar arası bir standarttır. Mayıs 2005 tarihinde revize edilmiş olan standart kapsamına sürekli iyileştirme maddesi eklenmiştir.
Müşteri ihtiyacının zamanında, doğru ve tam olarak karşılanabilmesi için laboratuvar hizmetini bütünüyle ele alarak müşteriye verilen hizmetin kalitesini de dikkate alanbu standard, deney ve kalibrasyonçalışmalarını yeterli hale getirmek ve bu kapsamda akredite olmak isteyen laboratuvarlar için geliştirilmiş olup doğru ve güvenilir sonuçlar elde etmesi için uyması gereken şartları kapsamaktadır. Standard, çalışma konusuna ve personel sayısına bakılmaksızın, bağımsız bir kuruluş olabileceği gibi, bir kuruluşun bir bölümü de olabilen her türlü deney ve kalibrasyon laboratuvarlarında uygulanabilmektedir:
Sanayi işletmeleri, ISO/IEC 17025'in şartlarını karşılayarak nitelikli bir laboratuvar yönetimi oluşturabilirler. Yeterli olduklarını müşterilerine ve resmi makamlara kanıtlamak isteyen laboratuvarlar bu yönetim sistemini uygulayabilirler.
Otomotiv yan sanayine mensup kuruluşlarda yapılan uygulamalarda, ISO/TS 16949 gibi başka standardlar kapsamında kuruluşun belgelendirilebilmesi için iç ve kullanılan dış laboratuvarlarının ISO/IEC 17025'e uygun olması gerekmektedir.
Akredite laboratuvar olmanın avantajları;
Laboratuvar akreditasyonu, teknik yeterliliğin güvenilir bir göstergesidir. Aynı zamanda ulusal ve uluslararası anlamda yeterliliğin resmi olarak tanınması anlamına gelir. Müşterilere güvenilir deney ve kalibrasyon hizmetlerini belirleme ve seçmede kolay bir yöntem sunar. Akredite laboratuvarlar tarafından düzenlenen rapor ve sertifikalar uluslararası kabul görmektedir.
ISO 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği İçin Genel Şartlar Standardının Yararları
Etkin bir ISO 17025 Yönetim Sisteminin sağladığı yararlar şunlardır:
1-Kapasite üzerine olumlu etki sağlaması,
2-Saygınlık ve ticari üstünlük yaratması,
3-Üçüncü taraflar tarafından tanınması nedeniyle laboratuvarın tek bir denetimden geçmesini sağlayarak çoklu denetimlerin önlenmesi,
4-Deneylerin kalite düzeylerinin artması,
5-Test laboratuvar standartlarının ve durumunun güncel kılınması,
6- Laboratuvarların test tekrarı ve değerlendirmelerinin bertaraf edilmesi veya azaltılması,
7- Akredite laboratuvardan çıkan test sonuçlarının iç pazar ve uluslararası pazarlarda kabul görmesi,
8-Spesifik test alanlarında kanıtlanmış yetkinliklere haiz laboratuvarların resmen tanınması,
9-Karşılıklı tanınma anlaşmalarında, tarife dışı engellerin de ortadan kalkmasında katkı sağlaması,
10- Çalışanların yetki ve sorumluluklarının belirlenmiş olması.
11-Kaynakların iyileştirilmesi,
12-Cihaz ve teçhizatın sürekli bakımı ve kontrolü,
13-Çevre ile dost faaliyetlerin başlaması,
14- Müşteri memnuniyetinin artması
15-Personelin teknik yeterliliğinin artması,
16-Kalitenin sürekliliğini ve güvenirliliğinidisiplin altına alması, |